Cele mai citite

loader-image
Botoșani
06:28, 25 aprilie 2024
temperature icon 11°C
nori împrăștiați
Humidity 74 %
Wind 4 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 4 Km/h
Clouds Clouds: 25%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:05
Sunset Sunset: 19:16

Ultimele Știri

Peste 40% mai multe misiuni pentru pompierii botoşăneni, în 2016

6 februarie 2017 | Eveniment

334 de botoşăneni, dintre care 56 copii, au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.950 persoane dintre care 465 copii, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.
Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de aproape 10.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de peste 27 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2015, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 40 %.
Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 512 incendii, 5.931 intervenţii SMURD, din care 738 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 30 intervenţii la accidente rutiere, 42 misiune de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 19 misiuni de asanarea muniţiei neexplodate, 19 intervenții pentru înlăturarea efectelor produse de fenomene meteo periculoase (inundații, vânt puternic, înzăpeziri), 452 misiuni de transport apă în localitățile afectate de secetă, 556 alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave,vetc), 242 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producerea unei situaţii de urgenţă și 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.
În 514 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.
În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 24 persoane, dintre care zece adulți și doi copii, au decedat în urma unor incendii.
De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.

Mai puține incendii decât în 2015

În 2016, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 512 de incendii, cu 7,24% mai puține decât în anul precedent (552 incendii în 2016). Dintre acestea, 111 au fost incendii de vegetație uscată. Peste 300 de incendii au fost stinse în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență.
Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: coș, burlan de fum defect – 90; instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune – 74; acțiune intenționată – 71; foc deschis în spații deschise/închise – 111; sisteme/mijlace de încălzire nesupravegheate/improvizate – 34; cenușă/jar/scântei – 32; jocul copiilor cu focul – 23; fumatul în locuri nepermise – 29; autoaprindere sau reacții chimice – 10; alte cauze (trăsnet, scurgeri produse inflamabile, defecțiuni tehnice, sudură) – 38.
Cele mai frecvente cauze au fost: coş, burlan de fum defect; instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată și foc deschis în spaţii deschise/închise.
183 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 12 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.
În anul 2016, 12 botoșăneni au decdat în incendiile care le-au cuprins locuințele.
Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, a fost estimată la peste 55.800.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la peste 3.000.000 lei.
Din cele 512 de incendii înregistrate anul trecut la nivelul judeţului Botoşani, 343 s-au produs la locuinţe şi anexe gospodărești.
Majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc în mediul rural, în casele şi gospodăriile a căror proprietari sunt persoane de vârsta a treia care, din cauza vârstei înaintate şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni.
De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit.
Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2016 pune în evidenţă faptul că majoritatea incendiilor au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.
Îngrijorător este faptul că incendiile care au drept cauză acțiunile intenționate continuă să ocupe un procent ridicat.

S.M.U.R.D.

Anul trecut, 5.950 de botoşăneni, dintre care 465 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Comparativ cu anul precedent, solicitările pentru echipajele SMURD, inclusiv cel de Terapie Mobilă Intensivă (TIM), au crescut cu peste 14,36%.
Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor şi echipajul de terapie intensivă mobilă) a avut în medie 16 intervenţii pe zi.
Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 735 de persoane, dintre care 51 copii.
În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştinţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.
Au existat şi situaţii în care echipajele SMURD au fost solicitate pentru bolnavi închipuiţi.
Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 52 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Alte intervenții

Anul trecut, botoșănenii au apelat la pompieri și atunci când au avut viața sau bunurile în primejdie și din alte cauze, cum ar fi inundații sau fenomene meteo periculoase, muniție rămasă neexplodată, secetă, etc..
În total, au fost executate 1.330 de intervenții/misiuni pentru: înlăturarea efectelor inundațiilor sau fenomenelor meteo periculose, salvarea unor animale din medii ostile vieții, salvarea/degajarea persoanelor blocate în apartamente, imobilizate, debloarea ușilor de acces în apartamente, transportul persoanelor bolnave, asanarea fântânilor, degajarea arborilor și a elementelor de construcție, a țurțurilor, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, transportul apei menajere în localitățile afectate de secetă și prevenirea unor situații de urgență pe timpul unor manifestări cu public numeros.
La acestea se adaugă 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

Pericole înlăturate de inspectorii de prevenire

Peste 2.300 de stări de pericol, cauze potenţiale de incendiu şi alte nereguli au fost înlăturate în urma celor 1.483 de controale şi verificări efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, anul trecut, la operatori economici, instituţii şi localităţi. Aproape 500 dintre abaterile de la legislaţia de prevenire a situaţiilor de urgenţă (incendii şi protecţie civilă) au fost remediate pe timpul verificărilor.
Pentru faptele care au întrunit elementele constitutive ale contravenției, au fost aplicate un număr de 1.328 sancțiuni contravenționale, dintre care 299 amenzi în cuantum de 394.700 lei.
Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Anul trecut, inspectoratul a primit 67 petiții dintre care 64 în domeniul apărării împotriva incendiilor (cu 16% mai multe decât în 2015) și 3 în domeniul protecției civile (cu 25% mai puține decât în 2015). Pe timpul soluționării acestora au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale persoanelor care au încălcat normele de prevenire și stingere a incendiilor, dintre care 3 amenzi în cuantum de 2.500 de lei.

Protecția, pregătirea și educația preventivă a populației

În 2016, s-au desfăşurat peste 2.000 de activităţi de pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei (convocări, instruiri, puncte de informare preventivă, antrenamente de specialitate la localităţi, activităţi de informare derulate în cadrul campaniilor naţionale, la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti, activităţi cu cercurile de elevi, exerciţii de evacuare în caz de incendiu/cutremur în unităţile de învăţământ).
La acţiunile enumerate anterior au participat peste 50.000 de elevi, cadre didactice, dar şi simpli cetăţeni, fiind distribuite aproape 30.000 de materiale informative (flyere, stikere, leaflet-uri, pliante și broșuri).
În perioada iulie – august, s-a organizat şi desfăşurat ediţia a VI-a a „Şcolii de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”, în cadrul Proiectului educațional ,,Prezent și viitor în siguranță”, activitate la care au participat 316 elevi și 41 cadre didactice.
Evenimentul, unic la nivel naţional, s-a finalizat prin participarea a 50 elevi la „Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă”, organizată la Memorialul Ipotești – Centrul Național ,,Mihai Eminescu” Ipotești, în perioada 01 – 05 august 2016.
În cadrul proiectului “Salvator din pasiune”, la nivelul inspectoratului s-a desfăşurat pregătirea a 24 de voluntari ce vor sprijini acţiunile de intervenţie. Activitatea a constat în susținerea cursului introductiv de inițiere și a celui de prim ajutor de bază.
În zilele de 15 și 16 octombrie, peste 300 de botoşăneni de toate vârstele şi din toate categoriile sociale au învățat să salveze vieți, în Caravana SMURD “Fii pregătit!” de instruire a populaţiei pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

Activitatea de avizare – autorizare privind securitatea la incendiu și /sau protecția civilă

În perioada analizată, au fost recepționate din punct de vedere al securității la incendiu 29 de obiective.
Totodată, au fost efectuate 149 controale tehnice de specialitate la obiectivele aflate în investiție pentru care au fost emise evize de securitate la incendiu și/sau protecție civilă.
La nivelul inspectoratului s-au primit 136 solicitări de eliberare a avizelor de securitate la incendiu și protecție civilă. 118 au fost rezolvate favorabil, 18 au fost respinse.
De asemenea, s-au înregistrat 81 solicitări de autorizare privind securitatea la incendiu și / sau protecție civilă. 65 au fost soluționate favorabil, 16 au fost respinse.

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă

În cadrul celor 78 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă existente la nivelul judeţului Botoşani își desfășoară activitatea 2.748 de persoane, dintre care 103 angajați și 2.645 voluntari.
Doar 14 servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă au în dotare autospeciale de intervenție.
În evidența consiliilor locale există un număr mare de utilaje și materiale de intervenție ce pot fi folosite de SVSU, în funcție de tipurile de risc ce se manifestă la nivelul sectoarelor de competență, astfel: 63 buldoexcavatoare/buldozere; 8 vidanje, 39 autocamioane, 10 cisterne de apă, 3 autospeciale de transport, 36 microbuze, 72 autoturisme, 25 tractoare, 19 remorci auto, 87 motopompe pentru evacuarea apei, 7 bărci pneumatice, 78 drujbe/motoferăstraie, 47 grupuri electrogene, 34 tărgi transport răniți, 777 mijloace inițiale de stingere a incendiilor, 70 pichete mobile de incendiu.
În 2016, au fost achiziționate: două autospeciale pentru intervenție cu apă și spumă , un buldoexcavator, două motopompe pentru evacuarea apei, un grup electrogen, un generator electric, o remorcă auto, un tractor, o vidanjă, o scară culisabilă, un aparat de respirat autonom, două drujbe/motofierăstraie și opt stingătoare.
În anul 2016, serviciile voluntare pentru situații de urgență au participat la stingerea a 337 de incendii, 313 în cooperare cu forțele ISU Botoșani, 24 stinse în mod independent.

Acţiuni desfăşurate pentru perfecţionarea sistemului de gestionare a riscurilor şi situaţiilor de urgenţă :

În anul 2016 au intrat în exploatarea inspectoratului mijloace de intervenţie noi, astfel:
Programul ,,Răspunsul eficient salvează vieți II,,:
– o autospecială de stingere cu apă și spumă;
– o autospecială transport efective pentru intervenție;
– un autocamion transport efective și materiale la intervenție;
– o motopompă remorcabilă;
Achiziție directă:
– un autoturism de serviciu;

Pompieri botoșăneni premiați la diverse concursuri în 2016

Plutonierul major Iulian Rotariu a participat, anul trecut, la patru competiții sportive naționale și internaționale, respectiv:
– etapa finala a Asociției Sportive a Pompierilor din România, unde a obținut locul I la 4000 m și locul II la 1500 m, la categoria de vârstă 35 – 45 ani;
– ultramaratonul Gobi March – unde a obținut locul I la categoria de vârstă 40 – 49 ani și locul IV, la general;
– ultramaratonul Atacama Crossing – unde a obținut locul I la categoria de vârstă 40 – 49 ani și locul VI, la general;
– competiția sportivă caritabilă ”1000 km Balkan Charity Challenge”, unde a alergat între Sofia și București pentru a face cunoscută cauza copiilor cu autism din Botoșani.

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a obținut locul II la etapa zonală și locul VIII la etapa națională Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri