FINANŢE În căutare de bani, Ministerul Finanţelor a vândut din nou obligaţiuni pe pieţele externe

Publicat pe: 11 aprilie 2017, 07:00 de / Economic
FINANŢE În căutare de bani, Ministerul Finanţelor a vândut din nou obligaţiuni pe pieţele externe

Ministerul Finanţelor a decis ieri să iasă pe pieţele financiare externe, pentru prima dată în acest an, luând decizia să se împrumute prin două emisiuni de eurobonduri.

Practic, Trezoreria a lansat o nouă emisiune de obligaţiuni în euro cu maturitatea de 10 ani şi a redeschis o emisiune deja existentă, a cărei scadenţă era programată pentru 2035. Până la închiderea ediţiei nu au fost anunţate rezultatele finale ale licitaţiei. Aranjorii plasamentului sunt Barclays, Citi, Erste, ING şi Societe Generale.

Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni în euro pe 10 ani cu randamentul indicativ în zonă de 185 puncte de bază peste rata de referinţă mid-swap, potrivit Bloomberg. Pentru eurobondurile cu maturitatea în 2035, randamentul a fost anunţat la aproximativ 3,60-3,65%.

Anul trecut, România a atras în februarie 1,25 mld. euro de pe pieţele externe, din care 750 mil. euro cu ma­turitate de 10 ani şi 500 mil. euro cu maturitate de 20 de ani. Totodată, în luna mai, Trezoreria statului a lansat eurobonduri de un miliard de euro pe o scadenţă nouă, de 12 ani. Ulterior, Ministerul Finanţelor a atras în septembrie 2016 un miliard de euro de pe pieţele financiare interna­ţio­nale prin redeschiderea emisiunii lansate din mai.

Portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a depăşit pragul de 18 mld. euro, iar în acest an volumul împrumuturilor de pe pieţele externe ar putea să ajungă la 2,5-3 mld. euro, conform planurilor Trezoreriei. Însă, volumul efectiv al emisiunilor externe şi momentul accesării pieţelor internaţionale vor ţine cont de costurile asociate, de risc, precum şi de evoluţia pieţei locale.

www.zf.ro

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed