Cele mai citite

loader-image
Botoșani
02:50, 27 aprilie 2024
temperature icon 6°C
cer senin
Humidity 92 %
Wind 3 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 3 Km/h
Clouds Clouds: 5%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:02
Sunset Sunset: 19:19

Ultimele Știri

Directia Silvica Botosani anunta “LUNA PLANTĂRII ARBORILOR”

18 martie 2015 | Eveniment

SILVIC (15) (Copy)Conform tradiţiei, perioada 15 martie-15 aprilie constituie pentru silvicultori o perioadă cu o semnificaţie aparte, cunoscută sub numele de Luna plantării arborilor. Denumită iniţial Serbarea sădirii arborilor, a fost

oficializată în ţara noastră în anul 1901 de către Spiru Haret ca o sărbătoare de primăvară, la nivel naţional.

Începând cu anul 1953 s-a stabilit prin lege, în perioada martie-aprilie a fiecărui an, funcţie de condiţiile climatice, să se serbeze Luna pădurii iar din anul 1989 aceasta se desfăşoară în perioada 15 martie-15 aprilie. Denumirea actuală de Luna plantării arborilor este legiferată prin Codul Silvic (Legea nr. 46/2008).

Potrivit acestei legi (art.82, alin.(4), în această perioadă, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului şi ocoalele silvice private sunt obligaţi să desfăşoare activităţi publice de popularizare şi educare privind rolul şi importanţa pădurii şi activităţi practice de realizare de plantaţii forestiere, întreţinerea şi conducerea arboretelor.

Acţiunile silvice care se desfăşoară în această perioadă de către Direcţia Silvică Botoşani au ca obiectiv conştientizarea populaţiei despre necesitatea asigurării integrităţii şi dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor şi a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, participarea tineretului şi în special a elevilor la aceste acţiuni.
Principala acţiune pe care o desfăşurăm in aceasta primăvara este campania de împădurire a terenurilor destinate împăduririlor si de consolidare a împăduririlor efectuate in anii anteriori.

Programul de impadurire aprobat de Regia Nationala a Padurilor- ROMSILVA pentru această primăvară este de 128 ha împăduriri integrale şi 68 ha completări în plantaţiile mai vechi . Noi ne-am propus sa împădurim o suprafaţă de 140 ha, din sarcina anuala de 148 ha si sa efectuam completări (consolidări) pe o suprafaţă de 68 ha.

Pe lângă lucrările de împădurire pe cale artificiala, ne-am mai propus sa regeneram pe cale naturala o suprafaţa de 65 ha, din sarcina anuala de 95 ha. Regenerările naturale se vor realiza in urma tăierilor de racordare în suprafeţele parcurse cu tăieri de regenerare sub masiv si in urma tăierilor în crâng efectuate în arboretele de salcâm si salcie. In aceste suprafeţe se vor efectua lucrări de recepare a seminţişurilor zdrelite cu ocazia exploatării masei lemnoase precum si de stimulare a drajonării.

Suprafeţe de împădurit sunt în special cele de pe care s-au exploatat arboretele de molid afectate de dăunători precum şi unele terenuri achiziţionate in anii anteriori, in numele statului.

Conform planurilor tehnico-organizatorice aprobate, suprafeţele de împădurit vor fi de de 53 ha la O.S. Flămânzi, 46 ha la O.S. Darabani, de 24 ha la O.S. M. Eminescu, de 9 ha la O.S. Truşeşti, de 3 ha la O.S. Dorohoi si de 5 ha la O.S. Botoşani.

La O.S. Darabani cele mai mari suprafeţe se vor împăduri pe raza localitatilor Oroftiana , com. Suharău – 29 ha si în perimetrul de ameliorare Bodron III, com. Coţuşca – 13 ha.

La O.S. Flămânzi cel mai mare şantier este în pădurea Runc, com. Frumuşica -53 ha, iar la O.S. M. Eminescu în pădurea Tudora, pe o suprafaţă de 19 ha.

Majoritatea puieţilor necesari pentru această primăvară sunt asiguraţi din pepinierele proprii – 773 mii puieţi iar 285 mii de puieţi provin prin transfer de la direcţiile silvice vecine.

Cele mai multe suprafeţe se vor planta în această primăvară cu gorun, stejar, fag, salcâm, salcie, plop, frasin, paltin, ulm, cireş, mojdrean şi sălcioară.

Pentru efectuarea lucrărilor de împăduriri din această primăvară au fost alocate importante resurse financiare, acestea fiind de peste 1.522.000 lei din fonduri proprii (fondul de conservare şi regenerare) şi peste 128.000 lei din fonduri bugetare ( fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică).

Tot in cadrul acestor acţiuni efectuam lucrări în pepinierele silvice, lucrari ce constau in scoaterea puieţilor destinaţi împăduririlor si înfiinţare de noi culturi.

Am programat sa scoatem in pepiniera un număr de 954 mii bucaţi puieti forestieri din speciile gorun, stejar, fag, salcâm, plop, salcie, frasin, paltin, cireş, tei, arţar, mălin, mojdrean, sânger, sălcioară, lemn câinesc si amorfa.
Un număr de 773 mii puieţi se vor utiliza in propriile şantiere iar excedentul de 181 mii puieţi forestieri (109 mii salcâm, 19 mii salcie, 2 mii plop e.a., 2 mii sălcioară, 14 mii amorfă, 7 mii lemn câinesc şi 30 mii sânger) este destinat valorificării către persoanele fizice, agenţi economici şi instituţii.

Din excedentul de puieţi destinaţi valorificării, puieţii de salcâm se pretează foarte bine împăduririi în afara fondului forestier, în terenuri agricole sau degradate. Puieţii de salcie şi plop e.a. se pot utiliza pentru înfiinţarea de culturi energetice iar puieţii de sânger, lemn câinesc, sălcioară şi amorfă se pot utiliza cu succes pentru garduri vii.

Culturi noi se vor înfiinţa pe o suprafaţă de 245 ari din care semănături pe 150 ari si butăşiri pe 95 ari. Prin semănături se vor înfiinţa culturi de salcâm, frasin, plop alb, ulm şi sălcioară iar prin butăşire se vor înfiinţa culturi de salcie şi plop euroamerican.

Cele mai mari pepiniere silvice unde se produc puieţii sunt la Cotu Copalău – O.S. Botoşani, Guranda – O.S. Truşeşti şi Rădăuţi Prut – O.S.Darabani.

Direcţia Silvica Botoşani mai produce diferite sortimente de puieţi ornamentali pentru crearea de spatii verzi destinaţi populaţiei şi agenţilor economici (tuie, buxus, salcie pletoasă şi creaţă, hibiscus, cununiţă, forsiţie, tei, duglas,etc.).

Desfacerea puieţilor disponibili se face prin ocoalele silvice, pe bază de comandă (pentru persoanele juridice) sau pe bază de cerere, pentru persoanele fizice.
Condiţiile meteorologice din acest an au permis declanşarea lucrărilor in pepiniere si in şantierele de împădurit înainte de data oficiala de 15 martie.

La această dată puieţii sunt scoşi în procent de 90% şi transportaţi pe şantierele de împăduriri. S-au şi plantat importante suprafeţe, campania de împădurire fiind în plina desfăşurare. Prognozam sa finalizam aceste acţiuni in jurul datei de 10 aprilie, întrucât după aceasta data încep sărbătorile pascale. Sunt indeplinite toate cerinţele ca si în această primăvara campania de împăduriri să fie incheiata în timp optim, înainte de intrarea în vegetaţie.

Lucrările se efectuează cu proprii muncitori silvici, cu muncitorii zilieri iar cea mai mare parte prin intermediul unor societăţi prestatoare care au achiziţionat aceste servicii in urma organizării unei proceduri de licitaţie publica.
În campania de împăduriri participă şi numeroşi voluntari, elevi, tineri, în cadrul unor parteneriate cu şcolile si cercurile ecologice din zona.

În afara lucrărilor de împăduriri, în această perioadă, se vor efectua acţiuni de igienizare a pădurilor aflate la marginea drumurilor naţionale şi a celor aflate în zone de interes turistic sau în imediata vecinătate a localităţilor.

La aceste acţiuni participă în special elevi, tineri, voluntari şi diverse ONG-uri.
De asemenea, în cadrul Direcţiei Silvice Botoşani se derulează acum şi alte acţiuni specifice cum ar fi exploatarea masei lemnoase, receparea seminţişurilor vătămate, efectuarea controalelor de fond în toate suprafeţele administrate.

Contact:
D.S. Botoşani – 0231512882
O.S. Botoşani – 0231516261
O.S. Darabani – 0321631217
O.S. Dorohoi – 0231610190
O.S. Flamânzi – 0231552206
O.S. M. Eminescu – 0231586330

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri